Esos Bilişim

Takip Edin :

Hizmetlerimiz

İleti Yönetim Sistemi

İleti Yönetim Sistemi nedir?

İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (TOBB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce sunulan ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikayet süreçlerinin yönetilebildiği web tabanlı bir platformdur.

İleti Yönetim Sistemi, hizmet sağlayıcıların arama, SMS mesaj, e- posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik ileti şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyan, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir.

Teklif al

sOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDİN.

İleti Yönetim Sistemi Başvuru ve işleyişi için takvim nasıl ilerleyecek?


  • 3 Ocak 2020 : İYS’nin açılması, hizmet sağlayıcı ve vatandaşların bilgilendirilmesi
  • Ocak 2020 : Hizmet sağlayıcılar için İYS başvurularının açılması
  • Mart 2020 : Hizmet sağlayıcılar için İYS platformunun açılması
  • Haziran 2020 : Alıcılar (vatandaşlar) ve kamu için İYS’nin açılması
  • Eylül 2020 : Operatörler ve STH’lar için İYS platformunun açılması
Hizmet Sağlayıcılar

İYS kaydı yaptırmak zorundadır. Telefon, çağrı merkezi, otomatik arama makinesi, akıllı ses kaydedici sistem, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli ileti gönderimi yapan gerçek veya tüzel kişilere Hizmet Sağlayıcı denir.

Vatandaşlar (Alıcılar – Müşteriler)

Düzenlemede sıkça geçen “vatandaşlar” ibaresinin “alıcı” veya “müşteri” olarak tanımlanmıştır.

Alıcılar İYS web, İYS mobil, çağrı merkezi, kısa numara, kısa link ve e-Devlet kapısı üzerinden onay ve ret bildirim işlemlerini kolaylıkla yapabilecek. Bildirim yaparken hangi yöntem tercih edilirse edilsin, tüm işlemler senkronize olarak anında diğer platformlarda da görünecek.

Vatandaşlar, elektronik iletişim adreslerine gönderim yapmak için hangi hizmet sağlayıcı işletmelere izin verdiklerini platform üzerinden görüntüleyecek. Bir İYS hesabı oluşturulduğunda, doğrulanan her iletişim adresi için izinler tek hesap kullanılarak yönetilebilecek

BGYS DANIŞMANLIK HİZMETLERİ KAPSAMINDA ŞİRKETLERE, TÜM ŞİRKET BÜNYESİNDE VERİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK ALTYAPILARININ SAĞLANMASI VE BU SAĞLANAN YAPININ STANDARTLARA UYGUN HALDE İŞLEMESİNİ KAPSAMINDA HİZMETLER SUNMAKTADIR.​

– esos bilişim

SIKÇA SORULAN SORULAR

İYS, Mart 2020 tarihinde hizmet sağlayıcı işletmelerin izin girişlerine açılmış olacaktır. Kısa bir süre içerisinde ise iys.org.tr üzerinden ön başvurularınızı yapabilirsiniz.

Hizmet sağlayıcı işletme tüzel kişi ise; Şirket unvanı, vergi kimlik numarası, MERSİS no ve fatura adresi, imza sirküleri, firma unvanı ve yetkililerinin yer aldığı ticaret sicil gazetesi, tescilli marka bulunuyor ise marka tescil belgeleri (zorunlu değil) ve ıslak imzalı İYS Hizmet Sözleşmesi.

o   İmza yetkilisinin ad ve soyad, doğum tarihi, TC no, cep telefonu numarası, e-mail adresi.

Hizmet sağlayıcı gerçek kişi ise; imzaya yetkili kişilerin bilgilerini ve yukarıda adı geçen belgeleri aynı olması koşulu ile MERSİS no yerine TC numarası, imza sirküleri veya imza beyannamesi gereklidir.

İçe aktarılacak izinler şu bilgileri içermeli:

İletişim adresi

İzin türü (onay/ret)

İzin tarihi

İletişim kanal tercihi (arama, SMS, e-mail)

İzin kaynağı (1 Mayıs 2015 öncesi mal ve hizmet teminine yönelik işlemler için alıcının elektronik iletişim adresini vermesi, ıslak imzalı onay formu, web sitesi vb.)

Hayır. Yönetmelik gereğince İYS üzerinde onayı kayıtlı bulunmayan vatandaşlara ticari elektronik ileti gönderilemez.

Ticari ileti gönderimlerine başlamadan önce onay üç farklı biçimde alınabilir:

Fiziksel ortamda kısa bir form doldurtarak ıslak imza ile

Elektronik ortamda

İleti Yönetim Sistemi kullanılarak

Alıcıların (vatandaş – müşteri), hizmet sağlayıcı işletmelere ticari ileti göndermeleri için vermiş olduğu onayı kaldırması ret bildirimi veya çıkış hakkının kullanılması anlamına gelmektedir.

İlgili Yönetmelik gereğince İYS haricinde alacağınız onay veya ret bildirimlerini 3 (üç) iş günü içerisinde İYS’ye içe aktarmanız gerekiyor.

Hayır. Kanun gereği hali hazırda devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç bilgilendirmesi, bilgi güncelleme, satış ve teslimat vb süreçleri konu alan iletiler gönderilmeden önce onay zorunluluğu bulunmaz.

Evet. Tebrik, kutlama veya iyi dilek sunma gibi işletmenizin bilinirliğini artırmaya yönelik iletiler Ticari Elektronik İleti kapsamında sayılmakta ve bu tür gönderiler öncesinde alıcılardan onay almanız gerekmektedir.

Kanun ve Yönetmelik kapsamında tacir veya esnaf olan alıcılara ticari elektronik ileti göndermeden önce onay alınması zorunlu değildir. Ancak esnaf ve tacirlerin ticari ileti almayı reddetmeleri halinde onayları alınmadan kendilerine tekrar ticari ileti gönderilemez.

Are You Ready To Growth Hack Your Business?

Get a top-notch certified professional consultation today!